Õppeliik | Õppevorm | Eeldus alustamiseks | Õppeaeg |
Kutseharidus, tase 4 | töökohapõhine õpe | põhiharidus | 60 EKAP, 0,5 a |
Kelner on kõrgelt kvalifitseeritud klienditeeninduse spetsialist toitlustussektoris, kes tagab sujuva ja meeldiva teeninduskogemuse igale kliendile alates hetkest, mil nad astuvad sisse, kuni hetkeni, mil nad lahkuvad. Kelneri töö on keskendunud kvaliteetsele klienditeenindusele, sealhulgas toitude ja jookide professionaalsele serveerimisele, menüü tundmisele ja klientide nõustamisele nende valikutes. Lisaks on kelner vastutav teenindusprotsessi ettevalmistamise, tellimuste vastuvõtmise ja vormistamise ning arveldamise eest.
Selle ametikoha peamised nõudmised hõlmavad suurepäraseid suhtlemisoskusi, võimet töötada meeskonnas, head füüsilist vastupidavust ja valmisolekut töötada vahetustega, sealhulgas õhtuti ja pühade ajal. Kelner peab suutma kiiresti tegutseda, säilitades samas rahulikkuse ja professionaalsuse ka kõige nõudlikumates olukordades.
Kelneri ametikoht nõuab põhjalikku ettevalmistust, mis sisaldab põhiharidusele lisaks kutsealast koolitust kutseõppeasutuses või läbi praktiliste kogemuste töökohal. Edukas kelner on mitte ainult teadlik toidu ja jookide serveerimise tehnikatest, vaid omab ka laialdasi teadmisi toiduvalmistamise, eritoitumise ja rahvusköökide eripärade kohta.
Vastuvõtu tingimused
Avalduse esitamine, vestluse läbimine ning nõutava haridustaseme tõendamine.
Õppeaeg
Kelneri õppeaeg on pool aasta. Lisaks auditoorsele õppele, 1/3 õppemahust, tuleb läbida õppepraktika töökeskkonnas, 2/3 õppemahust. Auditoorne õppetöö toimub Valgamaa Kutseõppekeskuses.
Õpetatavad moodulid
Catering ja peolaudade teenindus
Erialane võõrkeel
Joogiõpetus
Kelneri praktika
Restoraniteenindus
Toitlustamise alused
Toitlustusteeninduse alused
Õpitee ja töö muutuvas keskkonnas
Lõpetamine
Õpingud loetakse lõpetatuks, kui õpilane on saavutanud kelneri eriala õppekava õpiväljundid vähemalt lävendi tasemel ning sooritanud kutseeksami.
Õpingute läbimisel omandatav kutsekvalifikatsioon:
Õppekava õpiväljundite saavutamisel täismahus, sooritab õpilane õpingute lõppedes kutsekvalifikatsioonieksami „Kelner, EKR tase 4“.
Edasiõppimise võimalused (vajalik keskharidus):
Kutsehariduse tasemel:
- Vanemkokk, tase 5
- Vanemkelner, tase 5
Kõrghariduse tasemel:
- Toitlustuse korraldus
- Turismi ja toitlustuse korraldus
- Toidutehnika ja tootearendus
- Kutseõpetaja
Kontakt
- Nimi Kadri Vallimäe-Pähk
- Telefon +37256207996
- E-post kadri.vallimae-pahk@vkok.ee